1 august 2014

... ganduri ... (23)

Ar fi trebuit sa fie devotionalul din ziua 5 a Taberei Plopu de anul acesta. Tabara a fost anulata din cauze naturale ... dar gandurile raman...



Perceptie si atitudine...

Atitudinea pe care o ai fata de un om, de un lucru, intr-o anume situatie depinde de perceptia pe care o ai despre acel om/lucru/situatie.

Uneori perceptia noastra despre ceva anume poate fi gresita si automat vom avea o atitudine gresita fata de acel ceva. Poate cineva nu ne-a facut cea mai buna prima impresie, si automat cand vom mai avea de a face cu acea persoana atitudinea noastra va fi influentata de acea prima parere. E valabila si inversa, poate am simtit vreodata cum cineva ”are ceva cu noi” ... dar oare ne-am intrebat de unde poate veni, daca cumva poate noi suntem cei care am influentat atitudinea acelei persoane prin felul in care ne-a perceput prima data?

Sa discutam putin despre noi, eu si tu, personal... atitudinile noastre tin de perspectiva pe care o avem asupra noastra si asupra celor din jur.

Daca eu ma vad ”mic, neinsemnat, prost, stupid,etc” nu trebuie sa ma mir daca cei din jurul meu se comporta fata de mine cu atitudini care reflecta parerea mea.

Bine... nu trebuie nici sa ajungem in extrema cealalta si sa nu ne mai incapem in pene de cat suntem de destepti si cei mai cei...

Echilibrul este important in toate. Cu atat mai mult in atitudinile pe care le manifestam.

Poate ai admirat o persoana, pana cand ai ajuns sa o cunosti, si de-aproape inteligenta sau mai bine zis lipsa ei eclipseaza frumusetea, si automat atitudinea ta de admiratie s-a stins.

Atitudinea noastra tine si de liderii/modelele pe care ni le alegem sau principiile de viata pe care le aplicam.

De asemenea o atitudine buna, care motiveaza si inspira, izvoraste dintr-o inima multumita. Un singur verset din cartea  Proverbe: O inima vesela însenineaza faţa; dar cand inima este trista, duhul este mahnit. Exista multe astfel de versete in Proverbe, indicat ar fi sa cititi cartea, si sa vedeti daca nu puteti transforma cateva in principii de viata.

In capitolul 4 din Filipeni, Pavel face o afirmatie care mi se pare demna de luat in seama, in ceea ce priveste atitudinea: stiu sa traiesc smerit si stiu sa traiesc in belsug, in totul si pretutindeni m-am deprins sa fiu satul si flamand, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa. Expresia ”m-am deprins” este cea care mi-a atras atentia, poate nu iti pica bine de la inceput sa te deprinzi cu lipsa si sa traiesti flamand, dar cu timpul te inveti sa apreciezi si lipsa la fel de mult cat apreciezi belsugul. Versul unei melodii spune ceva de genul: daca esecul nu te-ar face sa te simti asa rau, a castiga nu te-ar face sa te simti asa bine.

Dar in viata asta mai avem parte si de esecuri, un citat pe care l-am citit spunea ca: a esua in a-ti indeplini un scop nu este la fel de rau cu a nu avea nici un scop.

In Filipeni capitolul 3, Pavel spune ca alearga pentru premiul chemarii ceresti, chiar daca stie ca inca nu a ajuns acolo.

Important este sa mergi inainte, sa actionezi, desi esti constient ca inca nu ti-ai implinit scopul totusi sa nu dai inapoi. Sa fii gata sa treci de anumite limite, sa lasi o cale demna de urmat.

Este important sa ai o atitudine buna chiar daca poate esti intr-o situatie rea, sa treci totul prin filtrul Scripturii, sa nu te lasi influentat de pareri si zvonuri nefondate. Sa fii gata sa mergi impotriva curentului daca asta inseamna sa faci o diferenta pozitiva.

Cu cat esti la inaltime din punct de vedere spiritual cu atata acest lucru se va vedea in atitudinile pe care le afisezi zi de zi.

Totul vine din interior, din convingerile tale, daca acestea au o baza buna, si atitudinile tale vor fi bune.

De multe ori reactionam  la oameni sau circumstante, din reflex, fara sa gandim, fara sa studiem daca poate o alta atitudine, o alta abordare ar avea un rezultat mai bun.

Daca suntem deja la o anumita varsta cand deja avem formate opinii si principii, uneori este greu sa recunoastem ca poate... sigur... avem atitudini care ar cam fi vremea sa se schimbe.

Ori  o atitudine care este inradacinata adanc in caracterul nostru nu se schimba cu una cu doua, cat pocnesti din degete, desi eu una mi-as dori sa fie asa de usor.

Schimbarea unei atitudini se face anevoie, dar nu e imposibil.

Este nevoie de determinare si poate o doza de incapatanare, atunci cand ai constientizat ca ai o atitudine rea, sa o corectezi, sau sa o suprimi cu totul.

Un vers din melodia aleasa pentru aceasta zi spune ca: toti mor, dar nu toti traiesc.

Un citat atribuit Maicii Teresa spune asa: in viata asta nu poti face lucruri mari, dar poti face lucruri mici cu o dragoste mare.

Unii in asteptarea lucrului maret care o sa-i propulseze in istoria lumii trec cu vederea lucrurile marunte care poate ar insemna enorm pentru istoria unei singure persoane.

Daca oamenii vad la noi atitudini nelalocul lor, zambete false si principii morale seci, ce altceva le-am putea oferi ce nu au deja?

Zi de zi, fapta de fapta, atitudine de atitudine, Il putem arata pe Isus lumii.

Ce-am putea sa ne dorim mai mult in viata asta? Decat ca noi si atitudinea noastra, sa aratam lumii ca exista ceva mai bun, CINEVA pentru care sa merita sa traiesti o viata plina de dragoste.


Superchick - Cross the line
Follow the leader, stay in the lines
What will people think of what you've done this time?
Go with the crowd, surely somebody knows
Why we're all wearing the emperor's clothes
Play it safe, play by the rules
Or don't play at all - what if you lose?
That's not the secret, but I know what is:
Everybody dies but not everyone lives
I'm gonna ride like I've got the cops on my tail
I'm gonna live my life like I'm out on bail
I'm gonna be out front, gonna blaze a trail
I'm gonna cross that line
Everybody freeze - don't step over the line
Don't stand up, they'll shoot down the first one who tries
Try to change the world, they'll think you're out of your mind
Revolutions start when someone crosses the line
They want us to lie down, give into the lie
Nothing has to change, and no one has to die
That's not the secret, but I know what is:
Everybody dies, but not everyone lives.

Songwriters
NELSON, CANDICE CLOTIEL / , Y


 (R.A.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu